بيماري شيزوفرني يا اسكيزوفرني كه به اصطلاح روان گسيختگي ناميده ميشود، در اثر اختلال در ناقلهاي عصبي مغز و ايجاد اختلال در نظم فكر و همچنين اختلال در ساختار آن بروز ميكند و بعضاً تحت عنوان سرطان روح نيز از آن ياد ميشود.
وي با بيان اين كه علت اصلي بروز بيماري شيزوفرني
هنوز ناشناخته باقيمانده است، گفت: گاهاً عوامل ويروسي در افراد متولد شده در فصول بهار و زمستان، عوامل ژنتيكي و همچنين علل زيستي مانند تغييرات ايجاد شده در ساختار مغز بيمار، ميتوانند زمينهساز بروز اين بيماري باشند.
دكتر چمني خاطرنشان كرد: فاكتورهايي از قبيل ازدواجهاي فاميلي، خانوادههاي پرخاشگر، افزايش تنش و عصبانيت نيز ميتوانند در تشديد اين بيماري رواني مؤثر واقع شوند.
وي از علائم پيش فرضي اين عارضه به منفعل بودن، گوشهگيري، اندك بودن فعاليتهاي اجتماعي فرد و عدم كارآيي در زندگي اجتماعي اشاره كرد و افزود: بروز دردهاي مختلف در نواحي بدن، دنبالروي از افكار فلسفي و مذهبي، خرافات، علوم ماوراء طبيعه از ديگر نشانههاي بروز بيماري رواني شيزوفرني در فرد است.
اين روانپزشك گفت: افرادي كه داراي علائمي باليني همچون هذيانگويي، افكارغلط كه به تدريج تبديل به بدبيني ميشوند، بزرگمنشي و بعضاً توهم، وجود رفتارهاي غيرطبيعي و گفتار نابسامان، براي طول دوره 5 تا 6 ماه باشند، يك بيمار اسكيزوفرن شناخته ميشوند.
دكتر چمني اظهار كرد: از آنجايي كه بيماري شيزوفرني يك بيماري صعبالعلاج است و درمان قطعي و قابل توجهي را نميتوان براي آن در نظر گرفت لذا توصيه ميشود خانوادهها سطح توقعات خود را از اين بيماران به حداقل برسانند و حتيالامكان استرس را در اين افراد كاهش دهند.
وي يادآور شد: البته علائمي از قبيل توهم، هذيان، رفتارهاي نابسامان و پرخاشگري اين بيماران از طريق دارو درماني قابل بهبودي ميباشد.
وي با اشاره به اين كه بيماري رواني اسكيزوفرني به طور متوسط در سنين جواني و به خصوص در سن 25 سالگي شيوع بيشتري دارد، ابراز داشت: بيماري رواني اسكيزوفرني در زنان ديرتر از مردان بروز ميكند.